SZŐNYEGTISZTÍTÁS

1. Portalanítás

A minőségi szőnyegtisztítás alapja a hatékony portalanítás. A vibrációs elvű, elszívással kombinált porológépek a szőnyegekben lévő mechanikus szennyeződéseket (és poratkákat) kiváló hatásfokkal távolítják el.

2. Előkezelés

Megfelelő előkezelés nélkül nem beszélhetünk minőségi szőnyegtisztításról! A kézi előkezelés alapozza meg a sík-, vagy dobmosógépben végzett szőnyegmosás eredményességét. Ezt a munkát – mivel komoly szakismeret és gyakorlat szükséges hozzá - nem lehet automatizálni, „robotizálni”! Az előkezelést minőségellenőrzés zárja, majd a szőnyegek a sík-mélymosógépen, vagy az egyedi mosógépeken folytatják útjukat.

3. Sík-mélymosás

A minőségi szőnyegtisztítás egyik alapkérdése, hogy minden szőnyeget olyan technológiával kell tisztítani, amelyik az adott szőnyeg típusához, és állagához a legjobban illik. A nagyobb méretű, csak síkban kiterítve mosható szőnyegek minőségi tisztításához síkmosógépet használunk. A kézi előkezelést követően a szőnyegeket sík-mélymosógépen mossuk át, többfázisú öblítést alkalmazva. Először nagynyomású, porlasztott vízsugárral teljes keresztmetszetében átmossuk a szőnyegeket, majd szabályozott síkkefék gondoskodnak a szőnyegek felületének megfelelőségéről. Ezután következnek az öblítések, majd mechanikus préssel a szőnyegekben lévő víz egy része eltávolításra kerül. A szőnyegek ezt követően kerülnek a speciális szőnyegcentrifugákba.

4. Egyedi mosás

A minőségi szőnyegtisztítás egyik alapkérdése, hogy minden szőnyeget olyan technológiával kell tisztítani, amelyik az adott szőnyeg típusához, és állagához a legjobban illik. Az egyedi mosás során ezért szinte korlátlan lehetőségeink vannak ahhoz, hogy a jól megválasztott technológiák, mosószerek és segédanyagok széleskörű alkalmazásával a legjobb tisztítási eredményt érjük el. A kényesebb szőnyegeket például lágyított vízben mossuk, öblítjük. Az egyedi mosás után a szőnyegek a speciális szőnyegcentrifugákba kerülnek.

5. Centrifugálás, szárítás

A sík-mélymosó gépből, vagy az egyedi mosógépekből kijövő szőnyegek speciális szőnyegcentrifugákban folytatják üzemi útjukat. A szőnyegek centrifugálásával a mélymosás, illetve az egyedi mosás végén a szőnyegekben maradó víz nagy részét eltávolítjuk. Ez egyrészt jobb minőséget biztosít, másrészt a szárítást is energiatakarékosabban végezhetjük. A szárítás zárt rendszerben történik. A szőnyegek egyedileg függesztve kerülnek be a szárító berendezésbe. A szőnyegeket - azok anyagához igazodóan - változó hőfokon, néhány óra alatt szárítjuk meg. Egyes szőnyegek teremhőmérsékleten, hosszabb idő alatt száradnak meg.

6. Antiallergikus tisztítás

Sajnálatos módon a mai világban egyre sűrűbben találkozunk allergiás megbetegedésekkel. Ezek jelentős részéért a poratka a felelős. Ez a tisztítás olyan összetett, speciális kezelést jelent, amely során egyrészt mechanikusan eltávolítjuk a szőnyegekben lévő poratkákat és ürüléküket, másrészt tulajdonképpen mintegy az egész szőnyeget – különféle segédanyagok felhasználásával - „fertőtlenítjük”!